30 - 03 - 2018

Easy with… Wielkanoc – sałatki, muffinki i ciasteczka kokosowe

Reklama 

W kuchniach powoli robi się gorąco, lada moment ciotka zapuka do drzwi i trzeba będzie uraczyć ją deserem. Mamy dla Was kolejną porcję inspiracji przygotowanych przez niezawodne dziewczyny z Easy with food – bloga kulinarnego prowadzonego przez dietetyczki.

Dziś polecamy…

Sałatka z granatem:

– 100g orzechów włoskich
– 1 granat
– 150g rukoli
– 3 pomarańcze
Sos:
– 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
– Ser twardy parmezan do posypania po wierzchu

Rukolę opłukać i odcedzić z wody. Pomarańczę pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Orzechy włoskie sparzyć, pokroić na ćwiartki i dodać. Owoc granatu- najlepiej odkroić górną „czapeczkę” i dolną, następnie delikatnie nadkroić wzdłuż miąższu i łamać na kawałki. Pestki wyłuskać do sałatki. Sos rozrobić w szklance i dodać do sałatki. Podawać z serem (kto może nabiał, kto nie – smakuje równie pysznie!)

 

Ciasteczka kokosowe

Składniki (18 sztuk):
– 100g mąki kokosowej
– 2 – 3 łyżki ksylitolu
– 2 jaja
– 4 – 5 łyżek oleju kokosowego
– 5 łyżek mleka (my użyłyśmy sojowego)
– 1 łyżka wiórków kokosowych

Olej kokosowy roztopić. Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładniej masy. Formować kulki o średnicy 3 cm i delikatnie spłaszczone układać na wyłożonej papierem do pieczenia tacce. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min do zarumienienia. Smacznego!

 

 

 

Sałatka z łososiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

– Łosoś wędzony na zimno
– Suszone pomidory
– Roszponka
– Pestki słonecznika
– Sos: oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, miód

 

 

Wszystkie składniki wymieszać razem.

 

 

 

 

Muffiny jajeczne

– łyżka mąki gryczanej
– 2 jajka
– szklanka liści szpinaku
– 2 pomidory
– 60 g fety
– sól, pieprz, bazylia suszona lub świeża, czosnek granulowany lub pół startego ząbka czosnku

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać (nie jakoś specjalnie drobno). Pomidora i fetę pokroić w małą kosteczkę. Do misy miksera wbić 2 jajka, dodać mąkę, sól, pieprz, bazylię i czosnek i zmiksować na gładką masę. Dodać posiekany szpinak, pomidory i fetę i wymieszać całość łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinki (jeśli macie silikonowe to można je lekko posmarować olejem). Piec przez około 15 minut.\

 

 

 

Mateusz Majewski

WARTO ZOBACZYĆ

16 maja w Sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Węgrowie nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu plastycznego dla uczniów szkół podstawowych „Bezpiecznie na wsi mamy – upadkom zapobiegamy”. [...]

Wengroove HIP-HOP Festiwal już po raz trzeci zagości na Rynku Mariackim w malowniczym Węgrowie. 28 lipca fani rapu będą mogli wziąć udział w największym na wschód od Warszawy letnim festiwalu [...]

W niedzielę 29 kwietnia węgrowski rynek wypełnił się dziesiątkami młodych tancerzy, którzy świętowali Międzynarodowy Dzień Tańca.   Zorganizowana przez Stowarzyszenie Taneczno-Gimnastyczne [...]

Miejski i Gminny Ośrodek Kultury w Łochowie wziął udział w projekcie fotograficznym Wojciecha Grzędzińskiego „Twarz Polaków – portret społeczeństwa”.   Projekt ma na celu stworzenie [...]

20 marca podczas II konferencji historycznej zorganizowanej przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łochowie z okazji obchodów 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, Miejski i [...]