30 - 03 - 2018

Easy with… Wielkanoc – sałatki, muffinki i ciasteczka kokosowe

Reklama 

W kuchniach powoli robi się gorąco, lada moment ciotka zapuka do drzwi i trzeba będzie uraczyć ją deserem. Mamy dla Was kolejną porcję inspiracji przygotowanych przez niezawodne dziewczyny z Easy with food – bloga kulinarnego prowadzonego przez dietetyczki.

Dziś polecamy…

Sałatka z granatem:

– 100g orzechów włoskich
– 1 granat
– 150g rukoli
– 3 pomarańcze
Sos:
– 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
– Ser twardy parmezan do posypania po wierzchu

Rukolę opłukać i odcedzić z wody. Pomarańczę pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Orzechy włoskie sparzyć, pokroić na ćwiartki i dodać. Owoc granatu- najlepiej odkroić górną „czapeczkę” i dolną, następnie delikatnie nadkroić wzdłuż miąższu i łamać na kawałki. Pestki wyłuskać do sałatki. Sos rozrobić w szklance i dodać do sałatki. Podawać z serem (kto może nabiał, kto nie – smakuje równie pysznie!)

 

Ciasteczka kokosowe

Składniki (18 sztuk):
– 100g mąki kokosowej
– 2 – 3 łyżki ksylitolu
– 2 jaja
– 4 – 5 łyżek oleju kokosowego
– 5 łyżek mleka (my użyłyśmy sojowego)
– 1 łyżka wiórków kokosowych

Olej kokosowy roztopić. Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładniej masy. Formować kulki o średnicy 3 cm i delikatnie spłaszczone układać na wyłożonej papierem do pieczenia tacce. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min do zarumienienia. Smacznego!

 

 

 

Sałatka z łososiem i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

– Łosoś wędzony na zimno
– Suszone pomidory
– Roszponka
– Pestki słonecznika
– Sos: oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, miód

 

 

Wszystkie składniki wymieszać razem.

 

 

 

 

Muffiny jajeczne

– łyżka mąki gryczanej
– 2 jajka
– szklanka liści szpinaku
– 2 pomidory
– 60 g fety
– sól, pieprz, bazylia suszona lub świeża, czosnek granulowany lub pół startego ząbka czosnku

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać (nie jakoś specjalnie drobno). Pomidora i fetę pokroić w małą kosteczkę. Do misy miksera wbić 2 jajka, dodać mąkę, sól, pieprz, bazylię i czosnek i zmiksować na gładką masę. Dodać posiekany szpinak, pomidory i fetę i wymieszać całość łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinki (jeśli macie silikonowe to można je lekko posmarować olejem). Piec przez około 15 minut.\

 

 

 

Mateusz Majewski

WARTO ZOBACZYĆ

20 marca podczas II konferencji historycznej zorganizowanej przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łochowie z okazji obchodów 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, Miejski i [...]

Rozmaite talenty często ukryte są w głębi. Nawet kiedy sami je odkrywamy, nie zawsze dowiadują się o tym inni. Szansę na zaprezentowanie swoich zdolności dała swoim uczniom Szkoła Podstawowa Nr 2 [...]

W Wielkanocny Poniedziałek po raz kolejny węgrowianka Marta Witkowska wystąpi w znanym teleturnieju „Jaka to melodia”!   Pochodząca z Węgrowa Marta Witkowska występuje w „Jakiej to melodii” [...]

Węgrowianka Anna Gierej wydała swój pierwszy tomik poezji. W środowisku spotkał się z pozytywnym odbiorem, a my mamy dla Was kilka egzemplarzy!   „W uścisku wspomnień” to pierwszy [...]