Zamknij

Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania

09:20, 08.02.2022 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:21, 08.02.2022

Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania

Twoja wiedza na temat odżywiania może być kluczem do optymalnego zdrowia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej definiuje żywienie jako "naukę o żywności, składnikach odżywczych i substancjach w niej zawartych, ich działaniu, interakcji i równowadze w odniesieniu do zdrowia i choroby, a także jako proces, w którym organizm przyjmuje, metabolizuje, wchłania, transportuje, wykorzystuje i wydala substancje spożywcze".

 

W tym artykule omówiono najważniejsze informacje na temat odżywiania, których potrzebujesz dla zdrowia:

  • podstawowe wytyczne dietetyczne,
  • referencyjne wartości spożycia,
  • piramida żywieniowa,
  • kalorie,
  • węglowodany,
  • białko,
  • tłuszcze,
  • witaminy, takie jak A, D, E, itp.
  • minerały, takie jak wapń, potas, magnez itp.
  • substancje bioaktywne, znajdujące się w superfoods.

Celem naszej diety jest spożywanie pokarmów, które dostarczają sześciu podstawowych składników odżywczych:

  • węglowodanów,
  • białko,
  • tłuszcz,
  • witamin,
  • minerałów,
  • wodę.

Odpowiednia ilość i różnorodność pożywienia zapewnia właściwą ilość składników odżywczych dla zdrowia i kontroli wagi.

Czym są Referencyjne Wartości Spożycia?

Jedną rzeczą, która łączy nas wszystkich jest to, że wszyscy jemy. To, co, kiedy, dlaczego i ile jemy, różni się w zależności od osoby. Często wybieramy produkty żywnościowe na podstawie ich smaku, znajomości, kosztów i/lub dostępności. To, co wybieramy do jedzenia, niekoniecznie jest tym, czego potrzebuje nasz organizm. Dieta uboga w składniki odżywcze może prowadzić do problemów ze zdrowiem i wagą. Na szczęście opracowano wytyczne, które mają pomóc każdemu z nas w podjęciu decyzji, jakie pokarmy należy spożywać, aby dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Co na to nauka?

Badania określające odpowiednią ilość składników odżywczych dla zdrowia rozpoczęły się w latach 40-tych XX wieku, ponieważ mężczyźni byli odrzucani z wojska podczas II wojny światowej ze względu na skutki złego odżywiania na ich zdrowie. Pierwsza Rada Żywności i Żywienia powstała w celu oceny spożycia składników odżywczych w dużych populacjach. Od tego czasu, Instytut Żywności i Żywienia przeszedł wiele zmian i opublikował kompleksowe wytyczne dotyczące żywienia zarówno dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom.

Najnowsze zalecenia

Najnowsze i najbardziej kompleksowe zalecenia żywieniowe zawarte są w tzw. referencyjnych wartościach spożycia (Referencyjna Wartość Spożycia - RWS). RWS zostały stworzone w 1997 roku i zmieniły sposób oceny diet. Głównym celem tych wytycznych było nie tylko zapobieganie niedoborom składników odżywczych, ale także zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca i osteoporoza. Wartości RWS zostały ustalone dla makroskładników odżywczych (węglowodanów, białek i tłuszczów), mikroskładników odżywczych (witamin i minerałów), elektrolitów i wody, roli alkoholu w zdrowiu i chorobie oraz związków bioaktywnych, takich jak fitoestrogeny i fitochemikalia.

Co to jest piramida żywieniowa?

Każdy słyszał o tym, jak ważne jest przestrzeganie zrównoważonej diety, ale skąd wiesz, jaka jest właściwa równowaga? Celem zrównoważonej diety jest spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, minerałów i wody. Żywność można podzielić na grupy według zawartości kalorii i składników odżywczych. Oznacza to, że można spożywać dowolną żywność z danej grupy żywności i uzyskać podobną ilość składników odżywczych. Ilość kalorii będzie zależała od ilości jedzenia, które spożywasz.

Co znajduje się na etykietach produktów spożywczych?

Następnym razem, gdy będziesz decydować o tym, co zjeść, pamiętaj, że "liczy się to, co jest w środku". Możesz zajrzeć do środka, czytając to, co znajduje się na zewnątrz, czyli etykietę żywności. Etykieta żywności, czyli informacja o wartościach odżywczych, jest najlepszym źródłem informacji o tym, czym karmisz swój organizm. Zanim jednak zaczniesz z niej korzystać, musisz wiedzieć, jak ją czytać, więc " przeanalizujmy" etykietę żywności.

 

Etykieta żywności zawiera informacje na temat:

  • wielkości porcji,
  • kaloriach,
  • całkowitej zawartości tłuszczu,
  • tłuszczu nasyconym,
  • tłuszczu jednonienasyconym,
  • tłuszczu wielonienasyconego,
  • tłuszczu trans,
  • cholesterolu,
  • sodu,
  • węglowodanów ogółem,
  • błonnika pokarmowego,
  • cukrów,
  • białka,
  • witamin i minerałów.
(Artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%