Już w najbliższą niedzielę, 29 czerwca 2025 r., Zamek w Liwie ponownie stanie się kulinarnym sercem Mazowsza. W godzinach 11:00–18:00 na zamkowych błoniach odbędzie się czwarta edycja Festiwalu „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” – wydarzenia, które łączy historyczne smaki z dziedzictwem kulturowym regionu.
Tegoroczna edycja festiwalu nawiązuje do dwóch wyjątkowych rocznic. Pierwsza z nich to 500-lecie hołdu pruskiego – momentu o ogromnym znaczeniu dla historii Polski i Litwy. Przypomnijmy: to właśnie w liwskim zamku król Zygmunt I Stary dowiedział się o swojej elekcji na tron polski. Po odebraniu hołdu w Krakowie wyprawił słynną ucztę, której kulinarne echa pojawią się w tegorocznym festiwalowym menu.
Drugim ważnym jubileuszem jest 200-lecie powstania rękopiśmiennej książki kucharskiej autorstwa Marcjanny Oborskiej z Proszewa – bezcennego świadectwa mazowieckiej kuchni ziemiańskiej z XIX wieku.
Na odwiedzających festiwal czeka bogaty program:
Wydarzenie objęte zostało patronatem medialnym m.in. TVP3, Życia Sokołowa, Głosu Węgrowa i Okolic oraz Radia dla Ciebie. Patronat honorowy sprawują Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik oraz Prezes Zarządu Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Izabela Stelmańska.
Festiwal „W Zamkowej Kuchni” to nie tylko gratka dla smakoszy i miłośników historii, ale także doskonała okazja do rodzinnego wypoczynku w malowniczym otoczeniu Zamku w Liwie. Warto zarezerwować ten dzień i dać się porwać podróży przez smaki minionych wieków.