Zamknij

Kolejna Uczta Pierogowa w Miedznie za nami! Dziesiątki smaków, tysiące pierogów

22:34, 19.07.2022 Aktualizacja: 22:35, 19.07.2022

Z grzybami i kapustą, ziemniakami, mięsem i soczewicą, jagodami, serem, kaszą gryczaną, łososiem czy z „trociną” – wybór przysmaków na uczcie pierogowej w Miedznie był ogromny. W niedzielę, 10 lipca, gospodynie z powiatu węgrowskiego i okolic zapraszały do stołów, które kusiły zapachem i oryginalnym wyglądem.  


Organizatorem festynu było Stowarzyszenie „Skarbiec” i Starostwo Powiatowe w Węgrowie. Imprezę wsparł także Urząd Gminy w Miedznie, Fundacja Wengroove, senator RP Maria Koc, Fundacja PKO BP i Szkoła Podstawowa im. T. Kościuszki w Miedznie.

Zorganizowana po raz XI „Pierogowa uczta” została w tym roku połączona z III Piknikiem Kół Gospodyń Wiejskich. Kolejki do stoisk były ogromne, każdy bowiem chciał skosztować tradycyjnych (i nie tylko) wyrobów lokalnych gospodyń. O popularności wydarzenia świadczy chociażby liczba sprzedanych pierogów, którą Stowarzyszenie „Skarbiec” szacuje na kilkanaście tysięcy!

Imprezę prowadziła Bożena Kopania. 
Stowarzyszenie „Skarbiec” istnieje od 2010 roku. Przez 12 lat istnienia, ucztę pierogową  organizujemy po raz 11. Oprócz działań mających na celu integrację mieszkańców gminy i powiatu, prowadzimy też szeroko pojętą edukację. Od 2020 roku piszemy projekty patriotyczne, w ciągu 3 lat od różnych instytucji uzyskaliśmy kwotę 146 tys. zł, z czego 1 projekt był wartości 72 tys. zł, bez wkładu własnego. Dzisiejsza impreza nie jest ostatnią, dalej będziemy ją kontynuować – zapewniała prowadząca.
Po przywitaniu gości rozpoczęły się występy artystyczne dzieci, młodzieży i dorosłych. Na scenie wystąpili: zespół taneczny „Max dance”, zespół muzyczny „Seniorzy z pasją” oraz miejscowa młodzież. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się rzut pierogiem, konkurs rodzinny polegający na naśladowaniu ulubionych zwierząt i biegu dzieci oraz zmagania siłowe ze starostą powiatu węgrowskiego – Ewą Besztak na czele. Rozstrzygnięto również zmagania wędkarskie, w trakcie których najwięcej ryb złowili: Antoni Wrzosek (I miejsce), Maciej Kocon (II miejsce) oraz Maja Wielicka (III miejsce).

Następnie wyłoniono zwycięzców w kategorii „Najpiękniejsze stoisko”. 
To był bardzo trudny wybór. Wszystkie stoiska były piękne, przygotowane z najwyższą starannością. Wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich gratuluję, babeczki jesteście wspaniałe! – przekonywała przewodnicząca komisji – starosta Ewa Besztak. Komisja konkursowa oceniając wygląd, estetykę, oryginalny sposób ekspozycji, nakład pracy i różnorodność towarów zużytych do aranżacji stoiska doceniła zaangażowanie: KGW Miedznie (I miejsce, wycieczka do parlamentu dla członków koła, zdjęcie w kalendarzu powiatu węgrowskiego na rok 2023/2024 i 50 kalendarzy), a także KGW w Czaplach i KGW w Morzyczynie Włóki (kolejno II i III miejsce oraz zdjęcie w kalendarzu powiatu węgrowskiego na rok 2023/2024 i 50 kalendarzy). Następnie przyszedł czas na rozwiązanie konkursu na „Najlepsze pierogi”. Ocenie podlegały aż 22 rodzaje przysmaków. Jury najbardziej zasmakowały pierogi z kaszą gryczaną i kurkami pań z KGW z Maliszewy (puchar, 1000 zł, voucher na warsztaty ceramiczne w Pałacu i Folwarku w Łochowie, sprzęt gospodarstwa domowego), pierogi jalapeño KGW z Korytnicy (puchar, 700 zł, zestaw ceramiki) oraz pierogi z tofu kucharek z Brzozowa (puchar, 500 zł, zestaw ceramiki). Wyróżnienia, zestawy kawowe  i po 300 zł nagrody rzeczowej wręczono paniom z KGW „Wolanie”, z Sikor i Żulina.

Wieczorem zaś swój apetyt mogli sprawdzić ci, którzy zmagali się w zawodach na największego łasucha. Zadanie było proste – w ciągu 1 minuty trzeba było zjeść jak najwięcej pierogów. Mistrzem i największym imprezowym łasuchem okazał się Józef Matwiejczuk z Poszewki, który pochłonął 9 konkursowych przysmaków. Centralnym punktem niedzielnego spotkania w Miedznie było jednak losowanie nagród przysługującym tym, którzy zakupili przynajmniej 20 pierogów i uzupełnili ankietę „Pierogowej uczty”. Nagrodę główną – rower otrzymał Karol Rusjan z Miedzny, nagrody pocieszenia trafiły do rąk Sylwestra Onaszkiewicza z Warszawy (mikser) i Bożeny Wrocławskiej z Poszewki (blender). Atmosferę spotkania umilił występ zespołu „Stara Kuźnia” i gwiazdy wieczoru – zespołu Sumptuastic. 

(A.K.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%