Z grzybami i kapustą, ziemniakami, mięsem i soczewicą, jagodami, serem, kaszą gryczaną, łososiem czy z „trociną” – wybór przysmaków na uczcie pierogowej w Miedznie był ogromny. W niedzielę, 10 lipca, gospodynie z powiatu węgrowskiego i okolic zapraszały do stołów, które kusiły zapachem i oryginalnym wyglądem.
Organizatorem festynu było Stowarzyszenie „Skarbiec” i Starostwo Powiatowe w Węgrowie. Imprezę wsparł także Urząd Gminy w Miedznie, Fundacja Wengroove, senator RP Maria Koc, Fundacja PKO BP i Szkoła Podstawowa im. T. Kościuszki w Miedznie.
Zorganizowana po raz XI „Pierogowa uczta” została w tym roku połączona z III Piknikiem Kół Gospodyń Wiejskich. Kolejki do stoisk były ogromne, każdy bowiem chciał skosztować tradycyjnych (i nie tylko) wyrobów lokalnych gospodyń. O popularności wydarzenia świadczy chociażby liczba sprzedanych pierogów, którą Stowarzyszenie „Skarbiec” szacuje na kilkanaście tysięcy!
Imprezę prowadziła Bożena Kopania.
– Stowarzyszenie „Skarbiec” istnieje od 2010 roku. Przez 12 lat istnienia, ucztę pierogową organizujemy po raz 11. Oprócz działań mających na celu integrację mieszkańców gminy i powiatu, prowadzimy też szeroko pojętą edukację. Od 2020 roku piszemy projekty patriotyczne, w ciągu 3 lat od różnych instytucji uzyskaliśmy kwotę 146 tys. zł, z czego 1 projekt był wartości 72 tys. zł, bez wkładu własnego. Dzisiejsza impreza nie jest ostatnią, dalej będziemy ją kontynuować – zapewniała prowadząca.
Po przywitaniu gości rozpoczęły się występy artystyczne dzieci, młodzieży i dorosłych. Na scenie wystąpili: zespół taneczny „Max dance”, zespół muzyczny „Seniorzy z pasją” oraz miejscowa młodzież. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się rzut pierogiem, konkurs rodzinny polegający na naśladowaniu ulubionych zwierząt i biegu dzieci oraz zmagania siłowe ze starostą powiatu węgrowskiego – Ewą Besztak na czele. Rozstrzygnięto również zmagania wędkarskie, w trakcie których najwięcej ryb złowili: Antoni Wrzosek (I miejsce), Maciej Kocon (II miejsce) oraz Maja Wielicka (III miejsce).
Następnie wyłoniono zwycięzców w kategorii „Najpiękniejsze stoisko”.
– To był bardzo trudny wybór. Wszystkie stoiska były piękne, przygotowane z najwyższą starannością. Wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich gratuluję, babeczki jesteście wspaniałe! – przekonywała przewodnicząca komisji – starosta Ewa Besztak. Komisja konkursowa oceniając wygląd, estetykę, oryginalny sposób ekspozycji, nakład pracy i różnorodność towarów zużytych do aranżacji stoiska doceniła zaangażowanie: KGW Miedznie (I miejsce, wycieczka do parlamentu dla członków koła, zdjęcie w kalendarzu powiatu węgrowskiego na rok 2023/2024 i 50 kalendarzy), a także KGW w Czaplach i KGW w Morzyczynie Włóki (kolejno II i III miejsce oraz zdjęcie w kalendarzu powiatu węgrowskiego na rok 2023/2024 i 50 kalendarzy). Następnie przyszedł czas na rozwiązanie konkursu na „Najlepsze pierogi”. Ocenie podlegały aż 22 rodzaje przysmaków. Jury najbardziej zasmakowały pierogi z kaszą gryczaną i kurkami pań z KGW z Maliszewy (puchar, 1000 zł, voucher na warsztaty ceramiczne w Pałacu i Folwarku w Łochowie, sprzęt gospodarstwa domowego), pierogi jalapeño KGW z Korytnicy (puchar, 700 zł, zestaw ceramiki) oraz pierogi z tofu kucharek z Brzozowa (puchar, 500 zł, zestaw ceramiki). Wyróżnienia, zestawy kawowe i po 300 zł nagrody rzeczowej wręczono paniom z KGW „Wolanie”, z Sikor i Żulina.
Wieczorem zaś swój apetyt mogli sprawdzić ci, którzy zmagali się w zawodach na największego łasucha. Zadanie było proste – w ciągu 1 minuty trzeba było zjeść jak najwięcej pierogów. Mistrzem i największym imprezowym łasuchem okazał się Józef Matwiejczuk z Poszewki, który pochłonął 9 konkursowych przysmaków. Centralnym punktem niedzielnego spotkania w Miedznie było jednak losowanie nagród przysługującym tym, którzy zakupili przynajmniej 20 pierogów i uzupełnili ankietę „Pierogowej uczty”. Nagrodę główną – rower otrzymał Karol Rusjan z Miedzny, nagrody pocieszenia trafiły do rąk Sylwestra Onaszkiewicza z Warszawy (mikser) i Bożeny Wrocławskiej z Poszewki (blender). Atmosferę spotkania umilił występ zespołu „Stara Kuźnia” i gwiazdy wieczoru – zespołu Sumptuastic.